Túra a Babiagora-csúcsra

Uticélok / Felvidék / Árva
Nehézségi szint:
4/10

A Sebes-patak völgyén indulunk felfelé a sárga jelzésen. A csúcs felé haladva egy domboldal tetejére takaros kilátót építettek. Aki nem akar a csúcsig mászni, már innen is remek panorámában részesülhet. A távcső segítségével hosszan elemezhetjük a szomszédos hegyeket. Az Árvai-medencén túl a Felvidék északnyugati részének szinte valamennyi hegysége ott kéklik. A Liptói-havasok szinte karnyújtásnyira meredezik előttünk. Felsorakoznak az alacsonyabb hegytársai is, az Árvai-Magura, a Kócs-havas, a Kis-és a Nagy Fátra. A szomszédból a Pilszko is meghajol nagy testvére, a Babia előtt.

Utunk a sárga ösvényen vezet tovább, ami tanösvény is egyben, így ismertető táblák segítenek felfedezni a hegység értékeit, flóráját és faunáját.

Alig 100 méterrel a csúcsa alatt 1905-ben avatták fel a Beskiden-Verein bielitz-bialai osztályának menedékházát. A három nyelvű; magyar, német és lengyel feliratokkal ellátott épületen akkor még magyar címeres lobogót lengetett a szél. De ma már nyomát sem találjuk a turistaháznak.

A Babiagora csúcsát 1806-ban megmászta Magyarország nádora, József főherceg is. Az ennek emlékét megörökítő oszlopot is hiába keressük már.

Az északi meredek lejtői felől sziklatengerrel fedett, míg délről enyhébben elnyúló gyephavas tetőn az ezeréves határra érve adjuk át magunkat a makulátlan körpanorámának.

Hazajáró epizódban szerepelt: