Polyána gerinctúra (Polyána-csúcs, Jasenova-nyereg, Libetbányai-Vepor, Hrb-hegy)

Uticélok / Felvidék / Zólyom
Nehézségi szint:
4/10

A piros jelzésű ércút vezet a Polyána csúcsára. Az elülső Polyána rétje után meredek kaptató vár ránk. A magasabb régiók ős buja vadonjai különös értéket képviselnek, olyannyira, hogy 1990-ben az UNESCO bioszférikus rezervátumai közé is bekerültek.

A Polyána fő csúcsát is erdő fedi, így a tetőről nincs sok kilátásunk.

Innen mesébe illő fenyőerdőn vezet az út, mivel fakitermelést nem folytatnak a vidéken, így évszázadok óta érintetlen ősfenyves vesz körül minket. A páfrányokkal borított aljnövényzet, a mohás kövek és a kidőlt régi fák vadregényes körítést adnak a túrának.

A kaldera pereme a sűrű erdőnek köszönhetően nem sok kilátóhellyel rendelkezik. A Brusznianszky grún környékén azért találunk egy kis sziklát, amelyről egész jó kilátás nyílik a Horháti-völgyet körbeölelő hatalmas kalderára.

Hosszú gyaloglás után érjük el a Jaszenova-nyerget, ami ideális pihenőhely. Innen a Libetbányai-Vepor tömbje felé indulunk tovább. A kaldera perem északi részén már több tisztás van, így egyre jobbak a kilátások. A Vepor alatti kaszálóról nyugatra a Polyána hatalmas mély kalderája, rajta túl a háttérben a Körmöci-hegység húzódik. Északra az Alacsony-Tátra. Keletre a szomszédos Klenóci-Vepor jellegzetes vulkáni tömege kéklik a távolban.

A Libetbányai-Vepor után hamar elérjük a Polyána-hegység északi peremén emelkedő Hrb-csúcsát. A hegykúpra azért is büszkék a szlovákok, mert itt van újdonsült országuk földrajzi középpontja.

Szikláiról pazar kilátás nyílik az  Alacsony-Tátrára és a szomszédos vulkánra, a Vepor-hegységre.

Hazajáró epizódban szerepelt: