Ojtozi-szoros (Rákóczi vár, Ojtoztelep, Körültáj (Erzsébet emlékmű)

Uticélok / Székelyföld / Háromszék
Nehézségi szint:
3/10

Az Ojtozi-patak szurdoka nemcsak a Kárpátok egyik természetes szurdokvölgye, hanem a történelem során egy átvonulási út is, valamint nagy csaták színhelye is volt, ahol a székelység a Magyar Királyság határát évszázadokon át védte.

A Rakottyás hegy tövében már csak a Vár-kút emlékeztet, hogy a fenti hegykúp nyakán állt egykoron a szorost védelmező, ma már romokban heverő Rákóczi-vár.

Volt idő, amikor az első település, ahová a keletről jövő idegenek történelmi hazánkba érkeztek, Ojtoztelep volt. Aztán a határt egy faluval keletebbre, Sósmezőre helyezték át. De az igazi baj akkor jött, amikor nem egy kőhajításnyira, és nem keletre, hanem 500 km-re, és nyugatra tolták a határt a világ dolgait igazító urak. Így vesztette el végleg jelentőségét az egykori stratégiai átjáró.

A Felső-Háromszéki-medence egyik nevezetes helye Körültáj. Ősi magyar elnevezés, amely csak itt maradt meg eredetiben, törzsi gyűlést jelent. Körültáj mellé építették az Erzsébet-királyné emlékművet, 1898-ban a Sisi meggyilkolása után.

Hazajáró epizódban szerepelt: