Kis-Nyárád mente: Nyárádszentimre, Székelybere, Berekeresztúr és Nyárádmagyarós

Uticélok / Székelyföld / Marosszék
Nehézségi szint:
2/10

Apró Árpád-kori falu Nyárádszentimre. Névadója, Szent Imre herceg mellszobrát születésének 1000. évfordulóján állították, 2007-ben. A falu feletti kis dombon foglal helyet a 13. században a szent királyfi tiszteletére épült gótikus templom, ami ma már a reformátussá lett híveket szolgálja.

Nyárádi utak és patakok kereszteződését őrzi a parányi Székelybere. Apró, de nem olyan kicsi, hogy főterén ne férne el Árpád vezér büszke bronzszobra. Mert itt minden faluba jut legalább egy élni akarást hirdető jelkép.

Az alig 160 székely lakójú falucska, Berekereszttúr felett, a Vároldal melletti dombon 1385-ben épült gótikus erődtemplom vigyázza a tájékot. A régi egyházi központ az újkori átalakítások ellenére híven tartja középkori jellegét, román és gótikus stílusjegyeit. Fehér falai, mint ősi kódex lapjai régi képeket és írásokat őriznek. Vaskos külső falán a rovásírást örökítette meg az utókor számára. Belsejében a hajóban a 15. század végén festett falképek díszlenek. A szentélyben magyar nyelvű felirat sorolja a 16. század nevezetes eseményeit.

A magyarósi székelyek soha nem felejtik a pillanatot, amikor az elszakított tagok, Észak-Erdély és Magyarország újra egyesültek. Erről tanúskodik az 1940-es években a visszatérés emlékére emelt országzászló talapzata, rajta Erdély címerével.

A falu északkeleti határában régmúlt homályába vesző kultikus halmok, a Leánydombok kísérik utunkat. A hat, egymás mellett sorakozó kurgánszerű földpiramis még feltárásra várva rejtegeti ismeretlen kincseit.

Hazajáró epizódban szerepelt: