A Retyezát főgerince (Kusztura-csúcs, Papusa-csúcs, Zergebak-tó)

Uticélok / Erdély / Hunyad
Nehézségi szint:
5/10

A Buta-völgykatlanból indulunk tovább a déli főgerincre.  A Buta-nyergi tavak elképesztő látvánnyal szolgálnak. Továbbhaladva érjük el a Kusztura-csúcsot. A csúcsról a Retyezát déli és északi főgerincét összekötő sárga kereszt jelzésű úton megyünk tovább. A Kusztura-nyeregből szép kilátás nyílik a jégfoltos Kusztura-tavak katlanára.

A Kis-Papusát megkerülve egy igen meredek emelkedőhöz érünk, amely a Papusa csúcsára vezet. A Retyezát északi főgerincének talán legkitettebb turistaútja a Papusa és a Nagy-Csúcsok között húzódik. Ezen a meredek sziklaélen ereszkedjünk lefelé. Máris egy jó 4 méteres sziklaszöktető tetején találjuk magunkat, amelyen acélsodronyok segítik az átjutást.

Közben észak felé a Rossz-völgy szépségében gyönyörködhetünk. És háttérben feltűnik a Retyezát hatalmas lemetszett csúcsa is. A keskeny gerinc másik oldalán a jégtábláktól kéklő Mély-tó kőtörmelékkel bélelt katlana tátong.

A Zergebak-csúcsnál érjük el a Retyezát-hegység egyik legnevezetesebb szakasza, az éles sziklákkal tűzdelt Zárt kapuk éle bejáratát.

Ha dél felé ereszkedünk lefelé, akkor eljutunk a hegység számtalan, szebbnél-szebb tengerszemének egyikéhez, a Borbátvíz völgyfőjében fekvő Zergebak-tóhoz.

Hazajáró epizódban szerepelt: