Rakaca-víztározó

A ’60-as évek létező szocializmusában úgy döntöttek, hogy az apró, de bővízű Rakaca-patakot az ipar szolgálatába állítják: még mielőtt a Bódvába ért volna, völgyét elzárták, vizét felduzzasztották. A Rakaca meg köszönte szépen, és a friss, tiszta vizű tározó körül gazdag élővilágra tett szert.

Vida-tó

Lankás település fölött a Vida és a Toplica patakok összefolyásánál egy varázslatos kis tó, a Vida található. Az 1967-ben kialakított gyűjtőtó különlegessége a tölcséres túlfolyó.

Árvai-víztározó

Az elmúlt században épült ide valami Námesztó határába, ami az Árva-partján szerényen meghúzódó kisvárost felkapott üdülőközponttá tette. Nagy ára volt a csehszlovák kommunisták vízi erőmű őrületének. Az 1950-es években szemrebbenés nélkül árasztottak el öt régi falut, hogy megalkossák büszkeségüket, az Árvai-víztározót. Ezek voltak azok az idők, amikor az áramtermelés előbbre való volt holmi poros kis árvai falucskák léténél.

Szlanica 1766-ban épült „Szentkereszt felmagasztalása” temploma is csak annak köszönheti megmaradását, hogy egy dombra épült, így a hatalmas tározó közepén ma kincses szigetként emelkedik ki az árvai tengerbe alámerült atlantiszból.

Liptószentmáriai víztározó

A Vág partján fél évszázada még apró liptói helységeken át vezetett volna utunk. Ám a ’70-es években a folyó felduzzasztásával 9 ősi települést, köztük Szentmáriát is elárasztották, hogy helyükön hatalmas víztározót alakítsanak ki. A tó az energia mellett a turizmust is szolgálja.

Imrikfalva

Imrikfalva

A Szepesség és Gömörország kulturális értékeit felfűző Gótikus autóútról szép kilátás nyílik a kiszélesedő Gölnicre, amelynek mentén fekszik a karsztvidék legnagyobb tava, a folyó 1954-es felduzzasztásával keletkezett Imrikfalvi-tározó. A nyáron fürdőzőktől és a vízisportok szerelmeseitől, télen síelőktől hangos Imrikfalva (Dedinky) a Káposztafalvi-karszt déli részének turisztikai bázisa panziókkal, éttermekkel. Innen indulhatunk a rövid, de kalandos Zejmár-szakadék bejárására.