Bethlen Nyaraló – Magyarigen

Bethlen Nyaraló – Magyarigen

A Bethlen Ház a Magyarigeni Missziós Református Egyházközség vendégháza. A templomkertben található a XVIII. századi barokk templom. belső kiképzése, stukkói egyedivé teszik a protestáns templomépítészetben, hiszen a barokk nem tartozott a protestánsok közkedvelt stílusai közé. A templom egyben a barokk és klasszicizmus közötti átmenetet példázza. A templom parókia és a várfalra épített Bethlen szárny súlyosan rongálódott az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban, amikor a gyülekezet nagy része erőszakos halállal pusztult bele a nemzeti villongások csapásaiba. Magyarigen, Gyulafehérvártól 12 km-re található. Megközelíthető Zalatna irányába vezető úton, Sárdnál – Magyarigen (Ighiu) fele letérve. Autóval 15 perc, busszal 20 percnyire van Gyulafehérvártól. Tövis után, Alsógáldnál letérve, nagyon jó útviszonyok mellet is megközelíthető- Boroskrakkó, Borosbocsárd útvonalon. Bővebben

Dobák Vadászház – Lazisko

Dobák Vadászház – Lazisko

Az Alacsony-Tátra nyugati ölében, északról a Magas-Tátra által határolva, távol a város zajától található a Dobák Erdészház, amely két kis patak közé épült. Az ide érkező hazajárók kényelmét szolgálja a tökéletesen felszerelt konyha, a kellemes hangulatú nappali kandallóval, valamint a fenyőbútorral berendezett hálószobák. A ház hatalmas fedett terasszal rendelkezik, de van itt a nyári estékhez elengedhetetlen tűzrakó hely is. A vendéglátók a gyerekekre is gondoltak, az udvarban játszótér áll a kicsik rendelkezésére. Igény szerint félpanziós ellátás is igényelhető.

Lehetőség van házi kedvencek elszállásolására, ezt az udvarban madárkalitka, nyúlketrec és kutyaház biztosítja.

A Dobák Erdészház remek célpont az aktív pihenésre vágyóknak. Nyáron hosszú túrákat lehet tenni a környéken, felfedezve az Alacsony-Tátra, vagy akár a Magas-Tátra szépségeit, de itt található a közelben a besenyőfalui termálfürdő és a Tatralandia is, amely Felvidék legnagyobb és legkedveltebb élményfürdője.

Télen is érdemes ide látogatni, mivel számos síközpont várja a környéken a téli sportok szerelmeseit.

Buta-menedékház

A Buta-völgy felső részén épült menedékház elődje már a múlt század harmincas éveiben állt. A házigazda, a Zsil-völgyi Piekny Albert szinte állandóan idefent van feleségével. Még télen is, amikor igen szélsőséges viszonyok uralkodnak errefelé.

Kulcs-menedékház

A Kapacina mészkőbércei alatt található a Kulcs-menedékház. Ez a környék egyetlen menedékháza, remek kiindulópont a kapacinai barangoláshoz.