Kosciuszko Nemzeti Park

A Kosciuszko Nemzeti Parkban jól kiépített és jelzett ösvényen, bámulatos erdőben, bővízű patakok mentén kapaszkodunk fel a hegyre. A növényvilág tényleg egzotikus. A fák például láthatóan nem a lombjukat, hanem a kérgüket hullajtják.

A Cootapatamba-tó egyike a földrészen található, gleccserek visszahúzódásával kialakult, jég formálta öt tónak. Bennszülött, aboriginal eredetű neve azt jelenti: „a hely, ahol a sas ivott.”

Az amerikai függetlenségi háború lengyel hőséről, Tadeusz Kościuszko tábornokról elnevezett tetőről körbe tekintve a Snowy-hegység végtelennek tűnő vonulatai hullámoznak.

Indiana Dunes Nemzeti Park

A Michigan-tó partjának ritka természeti értékeit képviselik az Indiana Dunes Nemzeti Park homokdűnéi.

1926-ban nyitották meg a parkot, a partvidék biológiai sokszínűségének védelmére.

A világ ötödik legnagyobb kiterjedésű tava az utolsó jégkorszak után, a területet borító jégtakaró elolvadásával keletkezett. Homokját a helyiek „éneklő homoknak” nevezik, mivel magas kvarc tartalma miatt állítólag kellemes hangot hallat, ha az ember sétál rajta…

Cuyahoga-völgy Nemzeti Park

Úgy tűnik, Cleveland tényleg kimeríthetetlen magyar vonatkozásokban. A Magyar Kulturális Központban székely kapu fogad és egy szívbe markoló vers, ami szerint „e kis magyar vár idegen lelkek között egy kis darab hazát jelent a messze idegenben bolyongó magyaroknak.”

Itt folyik vadregényes völgyében a Cuyahoga folyó, amelynek felső része már a Cuyahoga-völgy Nemzeti Park része. Ohio egyetlen nemzeti parkja a nagyjából ötszáz kilométer hosszú Erie-csatornának állít emléket, ami a Nagy-tavakat az Atlanti-óceánnal összekötő csatornahálózat része.

Szép tanösvény vezet a völgy sziklái mentén a Brandywine fátyol vízeséshez.

Van itt egy másik vízesés is, a Blue Hen. Ennek az a különlegessége, hogy elméletben száraz bőrrel meg lehet úszni a mögé bújást.

Vargyas-szoros Természetvédelmi Terület

Vargyas-szoros Természetvédelmi Terület

A Vargyas-szoros Természetvédelmi Terület Erdély délkeleti részén, a Keleti-Kárpátok ún. „középső csoportjához” tartozó Persány-Rika és a Dél-Hargita hegységek találkozásánál található, Hargita és Kovászna megye határán. A természetvédelmi terület 834 hektárjának többsége a Hargita megyei Homoródalmás községhez, míg kisebb része a Kovászna megyei Vargyas községhez tartozik. Bővebben