Kopott-csapás-nyereg

A Horgas-havas alatt, a Sebes-Körös és a Fekete-Körös vízválasztóján, a Kopott-csapás nyergében tiszta időben csodálatos látvány fogad. Délre a Pádis és a Bihar rétjeit és erdős kúpjait látjuk. A Varasó-medence felett a Kék-Magura erdős hátát, távolabb a Déli-Kárpátokat is.

Terkő-nyereg

A Terkő-mező egy újabb nevezetes igazodási pont. Széles nyerge a Tatros és az Olt vízgyűjtő medencéjének a választóvonala. Valahol itt találkozik egymással a Tarkő, a Hagymás és a Naskalat vonulata.

Széles-nyereg

Széles-nyereg

A Kopa-hágótól a zöld jelzésen haladva a Bélai-Tátra főgerincét nyugati és keleti részre osztó Széles-nyeregbe érünk. Talán innen mutatja legszebb arcát a vonulat: A nyugati gerincen sorakoznak a Bélai-Tátra látványosabb csúcsai: a legmagasabb, a Holló-kő, a hegység arculatát talán legjobban meghatározó impozáns Sirató, a háttérben a Murány és a Barlang-hegy.

Kelet felé fordulva az enyhébben hullámzó gerincen szerényebb kivitelű, de annál beszédesebb nevű csúcsok emelkednek. Itt van mindjárt a Bolond Gerő, mögötte a három csúcsot magában foglaló Mészárszékkel.

 

Buila-nyereg

A nyeregben található Patrunsa hegyi kolostora.