Kulcsos ház – Felsőgereben

Kulcsos ház – Felsőgereben

2020. november 28-án került átadásra a Kárpátaljai Hazajáró Egylet kulcsosháza Felsőgereben községben, amely 2020. december 3-tól várja a Kárpátaljára látogató hazajárókat.

Bővebben

Kulcsos ház – Kórógy

Kulcsos ház – Kórógy

Többségében magyar lakta falu a Dráva mentén fekvő Árpád-kori Kórógy. Erről tanúskodik a közeli dombon fekvő várrom is, melynek első írásos említése 1290-re tehető. Egészen a török időkig, amikoris 1536-ban elfoglalták. Azóta üresen áll, és várja sorsa jobbra fordulását.Mint oly sok horvátországi települést, Kórógyot sem kerülte el a délszláv háború, így sok magyar kénytelen volt elhagyni szülőföldjét, ahová csak 1998-ban térhettek vissza. A helyiek híven őrzik ősi nyelvjárásukat és hagyományaikat. A megújulás egyik erős bástyája lehet a magyar állam segítségével újjáépített református templom, ahol vasárnaponként 14 órától tartanak Istentiszteletet. A közeli tájházban lehetőség van megkóstolni a környékre jellemző ízeket, mint például a halpaprikást, a töltött káposztát (szármát), vagy a csevapot. A legkisebbeket lovaglás és szamaragolás várja. Bővebben

Szentesi családi ház – Nyékvárkony

Szentesi családi ház – Nyékvárkony

Nyékvárkony nagyközség Csallóköz szívében, Dunaszerdahely és Bős települések között fekszik. Itt található a Szentesi családi ház, ami egy három szobában kilenc ággyal várja az erre látogató hazajárókat. A lakás összkomfortos, tágas, jól felszerelt konyhával, fürdőszobával és külön WC-vel rendelkezik. Az udvaron ingyenes parkolási lehetőség van.

A ház a falu központjában, a Szentháromság kápolna szomszédságában található, közel a Szent Jakab templomhoz.