Zemplén Kalandpark – Sátoraljaújhely

Zemplén Kalandpark – Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely ma az ország legészakibb városa.Városunk a zempléni táj központja szerencsésen megőrizte tiszta levegőjét, és természeti környezetét. A fölötte magasodó hegyek vulkáni eredetűek, formájukat az idelátogatók az olaszországi Vezúvéhoz hasonlítják, a városközpont pedig mindmáig megőrizte a felvidéki kisvárosok jellegzetes hangulatát. A város és a térség egyik legnagyobb jelentőségű beruházása a Zemplén Kalandpark, amely mára már 9 teljesen új attrakciót, számos új épületet és új utat foglal magába. A beruházás részben Európai Uniós pályázati forrásból, részben Sátoraljaújhely Város Önkormányzata saját forrásából valósult meg. Első elemét – a bobpályát – 2009. július 20-án adta át a város polgármestere, Szamosvölgyi Péter.

Sátoraljaújhely városa büszkélkedhet Magyarország leghosszabb ülőszékes libegőjével is. A libegő pálya hossza 1332 m, tengerszint feletti magasság 250-480m, és közel 200 utast tud szállítani egy időben. A  libegő felső állomásnál  egy többszintes, újonnan épült kilátóból lehet megcsodálni Zemplén fővárosát, Sátoraljaújhelyt és a környező vidéket. A Szár-hegy és Magas-hegy közötti 1036 métert a Dongó nevű üvegpanorámás zárt kabinban lehet megtenni. A kabinokban utazók a panoráma ablakokon kitekintve egy párhuzamos kötélzetet láthatnak (ez a “Sólyom”), melyen az extrém kalandra vágyók 80 km/órás sebességgel egy átcsúszó kötélpályán is megtehetik a csaknem másfél km-es távot! Az extrém kötélpálya  hazánkban szintén egyedülálló, Európában egyelőre csak az alpesi területek ismert. 2016. június 1-től már két átcsúszópályát használhatnak kedves vendégeink. A “Sólyom 2” párhuzamosan a “Sólyom 1” mellett van, így lehetséges hogy egyszerre két személy tud átcsúszni a Szár-hegyre! Az élményét minden vállalkozó szellemű vendég haza is viheti, hiszen az extrém átcsúszó pályához automata fotó-berendezés is csatlakozik, valamint GoPro rendszerű akció-kamerákkal vehető filmre a száguldás!

Ezek mellett a Kalandparkban még számtalan élményelem vár bennünket: a bobpálya 2275 méteres hosszúságával az ország és a térség leghosszabb pályája. Egy abszolút biztonságos négy csövön rögzített bob kocsival történik a lecsúszás. Minden utas önállóan irányítja a bobot, amely 37 km/órás sebességnél automatikusan lefékeződik, ezzel is garantálva a csúszás biztonságát. A pálya adottságai, elhelyezkedése, szépsége felejthetetlen élményt nyújt a száguldás kedvelőinek.

De van mászófal, gör- és műjégkoripálya, kalandtúra pálya, sípálya, Tubby-pálya, tanösvény, játszótér és egy Turistaszálló is.

 

Drégelyvár Szabadidőpark – Drégelypalánk

Drégelyvár Szabadidőpark – Drégelypalánk

A híres Drégelyvár közelében, romantikus erdei tábor várja a csendet, nyugalmat és a tiszta levegőt kedvelő vendégeket. Természetes környezetben, nomád körülmények között erdei tisztáson csörgő patak partján pihenheti ki a civilizáció fáradalmait. A területen kiépített tűzrakóhely, erdei játszótér, fedett étkező, több hektáros sátorozó hely, kiépített WC, tisztálkodási lehetőség, mindez gépkocsi parkolóval. Családok, iskolák, természetjáró csoportok baráti körök és mindazok, akik már unják a nagyváros porát-zaját, itt a Börzsöny erdejében megtalálják a csend hangját. Reggel a táborba érkezéskor lepihennek a fedett étkezőben, hűsítő erdei forrás vizével oltják szomjukat, feltöltik kulacsukat, és felkészülnek a Drégely vár romjának megmászására, amire kivalló kilátás nyílik a Nomád Táborból. A nagy szintkülönbség miatt erős hegymenetre lehet számítani, ami próbára tesz felnőttet és ifjat. A távolság 2,5 km 50 perc. Még mielőtt elindulnak érdemes az ebédre is gondolni, ezért célszerű előre egyeztetni, mert a táborban lehetőség nyílik bográcsban paprikás krumpli, csülkös paprikás, gulyásleves, készítésére, amit önök is elkészíthetnek, de segítséget is tudunk nyújtani. A vár megmászásával egyedülálló kilátás nyílik a Duna-Ipoly Nemzeti park és a Szlovák-magyar országhatár az Ipoly völgyének területére. A kivalló panorámamiatt 17 települést lehet felfedezni tiszta időben. Tudta-e hogy Magyarországon összesen két vár volt, ahol mind egy szálig az életüket adták a várvédők a török ostrom idején Szigetvár és Drégely-vára.

A nomád Táborba visszaérkezéskor várhatóan 12 és 13 óra közt lepihenve szomjukat oltva várja a frissen elkészült ebéd. Étkezés után kezdődhet a tábor felfedezése, ahol a következő lehetőségek állnak a vendégek részére. A Tábor területén 1,3 km hosszan Szőlőhegy Tanösvény, melynek állomásai a következők:

  1. Állomás: Diófa Időjárásjelző állomás
  2. Állomás: Bemutató állattartás állatsimogatás – szőke mangalica disznó (kan, kocák, malacok) szabad tartását lehet megfigyelni természetes környezetben, továbbá birkák és szaporulataik, a kis báránykákat lehet simogatni.
  3. Állomás: Galagonya pihenőhely – ennél az állomásnál a korábbi gazdálkodás nyomairól hallanak kis tájékoztatót.
  4. Állomás: Patakpart pihenőhely – a patakpartra jellemző fák, cserjék, és lágyszárú növényekről kapnak kis ízelítőt.

A focipálya mellett elhaladva egy kis hídon a Kovács-kút nevű forrásnál olthatják szomjukat, és megfigyelhetik a jellegzetes növényvilágot az évszaknak megfelelően. A forrásvízzel tölthető zuhanyzó, medence. A homokos patakmederben lehet sétálgatni megismerve annak természet közeli kellemes hatását.

Az ösvényen tovább haladva, visszatérve a kiindulási pontra, meg kell ismerkedni a

– Családi népi játékok,

– hordólovaglás,

– Padlóharc,

– Célba dobás,

– Diótörő,

További kikapcsolódást szolgáló lehetőségek:

Kötélpálya

Kilátó

Íjászat

Légfegyverrel célba lövés

A tábor területe kiválóan alkalmas a természetfotózásra.

Bográcsozás, szabadtűzön főzés, és sütési lehetőség, segítséget, és felszerelést igény szerint előzetes egyeztetés alapján biztosítunk. A táborban eltöltött idő alatt a területbemutatás során fényképeket készítünk és azt E mail vagy adathordozón eljuttatjuk kedves vendégeinknek.

Minden kedves vendégünknek kellemes kikapcsolódást biztosítunk természetes környezetben. Köszönjük, hogy időt szánt programjaink áttekintésére, és remélhetően vendégeink közt tudhatjuk Önt.